آشنایی با انواع گروه های بویایی

گروه های بویایی (Olfactory Groups): آشنایی با انواع گروه های بویایی کلیت و دسته رایحه غالب یک عطر را به ما می گوید.

گروههای بویایی چگونه مشخص می شوند؟

روایح (Fragrance Notes) ؛ رایحه ها یا همان “نت “های به کار رفته در عطر هستند که مجموعه چند رایحه مشخص در قلبِ (middle notes) یا رایحه ی میانی یک عطر به تشکیل گروه بویایی مشخصی برای عطر می انجامد(هرچند این یک قاعده ای همیشگی نیست).

حال ما در این مطلب به توضیح اجمالی پیرامون هر یک از این گروه های بویایی میپردازیم:

معطر

معطر

عطرهایی که در گروه بویایی معطر یا آروماتیک Aromatic قرار میگیرند، معمولا دارای ترکیبی از گیاهان مریم گلی، رزماری، زیره سبز، اسطوخدوس و دیگر گیاهانی که دارای عطر بسیار شدید علفی و تند میباشند، هستند. آنها اغلب با رایحه های مرکبات و ادویه ای (تند) ترکیب می شوند. ترکیبات معطر از رایحه های مردانه هستند. زیر مجموعه های این گروه عبارتند از: معطر دریایی – معطر فوژه – معطر میوه ای – معطر سبز و معطر ادویه ای.

 

چایپر

چایپر

این گروه بویایی پس از عطر Coty Chypre در سال ۱۹۱۷ به وجود آمد. چایپر Chyper به معنای قبرس در زبان فرانسوی است. این گروه بویایی تند و تیز بر پایه ی هارمونی بین رایحه های: خزه بلوط، لابدانیوم ( یا لابدانوم رزین یا صمغ قهوه ای رنگ چسبنده ای است که از بوته گل آفتابی به دست می آید) ، پاتچولی و ترنج به دست می آید. زیر مجموعه های این گروه عبارتند از : چایپر گلی و چایپر میوه ای.

 

مرکبات

مرکبات

عطرهای گروه بویایی مرکبات قدیمی و فراوان هستند. ترکیبات آن بر پایه لیمو، نارنجی، ترنج، گریپ فروت یا ماندارین، با دیگر رایحه های مرکبات، معطر و ترش و تند برای مردان بوده و همین ترکیبات همراه با رایحه های گلی برای زنان مناسب است. زیر مجموعه های این گروه عبارتند از : مرکبات معطر و مرکبات خوراکی.

 

گلی

گلی

این گروه بزرگترین گروه بویایی است که شامل تعداد فراوانی از ترکیبات با رایحه های میانی گلی می باشد : گلهای تازه چیده شده، گلهای آبزی، مقدار کمی از رایحه های سبز یا پودری در کنار رایحه های گلی-آلدهید، ترکیب گلی-میوه ای و ترکیبات خوراکی. زیر مجموعه های این گروه عبارتند از : گلی آلدهید – گلی دریایی – گلی میوه ای – گل-میوه-خوراکی – گلی سبز و گل-چوبی-مشک.

 

چرم

چرم

عطرهای چرمی انواع رایحه های مختلف، از ترکیبات گلدار و مخملی تا رایحه های تند و تیز و دودی را در خود جای میدهند. معطر کردن محصولات چرمی به منظور از بین بردن بوی نامطبوع این محصولات که ناشی از فضولات حیوانات و گوشت و خون است، سرآغازی برای صنعت عطر سازی بوده است.

 

شرقی

شرقی

رایحه های شرقی با محوریت کهربا (که از روغن آن نوعی مشک مصنوعی تولید میشود) و با توجه به گرما و حس غنی و قدرتمندی که در روایح ادویه ایی آن وجود دارد در یک گروه جداگانه قرار میگیرند.این گروه پر زرق و برق شامل ترکیبات مستی آور و قوی مانند مشک، وانیل، رزین های خاص و ویژه و انواع چوبها است که با انواع گلها و ادویه های خوشبو ترکیب می شوند. زیر مجموعه های این گروه عبارتند از: شرقی گلی – شرقی فوژه – شرقی ادویه ای – شرقی وانیلی و شرقی چوبی.

 

چوبی

چوبی

ترکیبات فراوانی از رایحه های چوبی در قلب و پایه ی انواع عطر ها وجود دارند. رایحه ی گرم و مرموز چوب صندل، رایحه ی خشک و تند و تیز چوب سدر، گیاه خس خس (علف وتیور) و انواع رایحه های رزین مانند و بالمی در این گروه با ترکیبات معطر و مرکبات همراه هستند . زیر مجموعه های این گروه عبارتند از : چوبی دریایی – چوبی معطر – چوبی چایپر – چوبی-گل-مشک و چوبی ادویه ای.

 

منبع : www.fragrantica.com

دسته‌ها: مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *